chocolade bruine labradors

Geschiedenis van de Labrador

In England werden Labradors voor het eerst officieel erkend door de Kennel Club in 1903. Maar ongeveer 100 jaar daarvoor gebruikten vissers in Groenland een hond die erg leek op de Labrador om vis te apporteren. Later werden deze honden ook aangetroffen op vissersboten die voeren tussen Newfoundland en England. Er schijnen duidelijk twee verschillende soorten te zijn geweest : een grotere met een zware vacht, bekend als de Newfoundlander en een kleinere die beweeglijker was : De St.John's hond. Beide honden hadden een erg dichte vacht die waterdicht was en een korte, dikke staart die rond van vorm was. Dit was de hond van de vroege beschrijvingen, de vermoedelijke voorouders van de huidige Labrador Retriever.

Karakter van de Labrador

Hoge mate van jachtpassie Sterke 'will to please' Liefhebber van water Moedig Steadiness Zelfstandig

Redelijke mate van hardheid Goed op te leiden Allemansvriend Vriendelijk / sociaal karakter Redelijk temperamentvol

Rasstandaard van de Labrador

De labrador retriever is een ideale gezins hond. Niet erg groot, maar ook weer niet klein. Schofthoogte voor de reu is ongeveer 58 cm voor een teef ongeveer 55cm en wegen 32-36 kilo.

Hij is sterk en bewegelijk, krachtig in zijn uitingen en de staart hangt geen ogenblik stil. Hij is bijzonder aanhankelijk, bezit een prima neus, is zeer zacht in de mond en erg leerzaam met veel "will to please". Hij is dol op andere honden, mensen en kinderen.

Er zijn 3 verschillende kleuren, de zwarte(black), choco bruin(chocolate) en geel (yellow).

Het zijn stevige vrij korte honden met brede borst en stevige benen. Brede schedel met duidelijke stop. Kaken zijn middel matig maar niet spits toelopend. Brede neusrug met flinke neusgaten. Bruine ogen met vriendelijke uitdrukking. Oren moeten mooi vlak langs het hoofd hangen, de staart is vrij kort en dik behaard. Verdere beharing is kort dicht en hard. De aard van de labrador is altijd vriendelijk, betrouwbaar en altijd goede zin. Beweging, minimaal 3 tot 4 maal per dag ongeveer 15 minuten lekker er op uit en even uitrennen. Gehoorzaamheid cursus is aan te raden, ze doen het graag, daarna heb je een fijne hond die perfect naar het baasje luistert.

De Labrador is een goed en enthousiast zwemmer. De vacht is makkelijk schoon te houden: even met een handdoek drogen als de hond nat thuis komt en dagelijks even kort kammen en borstelen. De vacht is waterafstotend door de dikke ondervacht die hem warm houdt en de bovenvacht heeft een dusdanige structuur dat modder en vuil er na enkele uren vanzelf afvallen. Een Labrador heeft veel beweging nodig en wil graag veel aandacht.

Een Labrador is laat volwassen. Hij is pas op ongeveer tweejarige leeftijd volledig uitgegroeid. Hoewel men thans 10 jaar als de gemiddelde leeftijd van de Labrador hanteert, werd de teef Munden Single, een van de eerste tentoonstellings- en field-trial-winnaars, 20 jaar oud. Er zijn Labradors die nog op hun tiende jaar prijzen in de wacht sleepten.

De labrador retriever is een rashond, een prachtige grote hond en het is dus geen hond die genoeg heeft aan de hele dag binnen zitten en af en toe een plasje doen. Maak dus bewust een keuze en wanneer je zeker weet dat je een labrador wilt doe dat dan via de Nederlandse labrador vereniging zodat je een pup koopt van mensen die serieus bezig zijn met het fokken van labradorpups en die niet fokken om het geld want de labrador is een ras die een bewuste keus verdient!Basisprincipes:

De labrador is een hond met een enorme “will to please”. Dit betekent dat hij alles in het werk zal stellen om zijn baasjes te plezieren. Het is precies dit aspect dat gebruikt moet worden in zijn opvoeding: positief gedrag moet versterkt worden door de hond te belonen (aaien of koekje), terwijl negatief gedrag afgezwakt dient te worden door de hond te negeren.

Het is heel belangrijk om steeds duidelijk en consequent te zijn. Gedrag dat niet getolereerd wordt mag nooit getolereerd worden, gedrag dat toegestaan is moet altijd toegestaan zijn. Hierop mogen geen uitzonderingen gemaakt worden. Deze grenzen moeten van bij het begin vastgelegd zijn. Vergeet echter nooit dat uw hond een dier is en geen mens. Hij zal steeds het gedrag van een hond vertonen en niet denken op dezelfde manier als mensen. Beperk uw woordenschat en gebruik steeds dezelfde woorden voor dezelfde bevelen.

Een goed opgevoede hond is een hond die je overal kan meenemen en waar makkelijk mee te leven valt.